Cât costa înmormântarile şi cum pot fi obtinute fondurile necesare în acest sens
Costul mediu al unei înmormântari, pe lânga cheltuielile optionale, cum ar fi florile si pomana, este de aproximativ 2000 de lei, desi acest lucru poate varia foarte mult în functie de tipul de înmormântare ales. Pentru cei care se întreaba cât costa o înmormântare în 2020 sunt mai multe informatii care pot influenta acest lucru.
Focarul de coronavirus a impus restrictii serioase asupra înmormântarilor, ceea ce face ca organizarea unei ceremonii semnificative sa para dificila. Cu toate acestea, sunt foarte multe familii care au reuşit sa respecte traditiile legate de înmormântarea unei persoane dragi.
Cât costa o înmormântare în 2020 şi cine plateşte
Uneori, persoana care a murit a platit deja pentru propria înmormântare sau a lasat niste bani familiei special pentru a acoperi costurile. Daca vorbim despre cea de-a doua situatie, familia apropiata este cea care se ocupa de înmormântare. În caz contrar, de obicei o alta ruda sau un prieten plateste pentru înmormântare. Persoana care are facturile de la sicriu şi de la biserica poate ridica ulterior ajutorul de înmormântare de la casa de pensii sau de la primarie, acesta având valoarea de 4000 de lei.
Legile permit preotilor care fac înmormântari sa perceapa o taxa de servicii de baza pe care clientii trebuie sa o plateasca. Taxa de servicii de baza include servicii care sunt comune tuturor înmormântarilor, indiferent de aranjamentul specific. De asemenea şi pompele funebre au o taxa de baza pe care toti clientii o platesc şi care implica o serie de servicii. Acestea includ planificarea înmormântarii, asigurarea permiselor necesare si copii ale certificatelor de deces, pregatirea pachetelor si coordonarea ceremoniei la cimitir sau crematoriu.
Taxele pentru alte servicii si bunuri includ costurile pentru marfurile si serviciile optionale, cum ar fi: transportul ramasitelor, îmbalsamarea, utilizarea unei camere frigorifice, ceremonia sau slujba de pomenire, utilizarea echipamentului si a personalului pentru manipulare, utilizarea dricului, un sicriu, etc.
Avansurile în numerar sunt taxe percepute de casa funerara pentru bunurile si serviciile pe care le cumpara de la terti în numele reprezentantului decedatului, inclusiv flori, anunturi necrologice, lumânari, batiste şi alte astfel de produse. Toate costurile vor fi stabilite alaturi de casa funerara la care familia apeleaza, astfel încât fiecare persoana sa ştie exact cât are de platit.
Firma de pompe funebre trebuie sa ofere o declaratie detaliata a costului total al bunurilor si serviciilor funerare pe care persoana le-a selectat atunci când face aranjamentele. În cazul în care furnizorul de servicii nu cunoaste costul avansurilor în numerar în acel moment, trebuie sa ofere costuri estimative.
Multe firme de pompe funebre asigura şi îmbalsamarea. Eliminarea acestui serviciu poate fi facuta în cazul în care persoana a decedat la spital şi a fost deja îmbalsamata. Altfel, este necesar ca serviciul sa se pastreze, pentru ca în România se obisnuieste ca înmormântarea sa se desfasoare la 3 zile dupa deces, timp în care pot aparea surprize neplacute si situtii nedorite.